Lever- en galreiniging

Afvalstoffen van ons lichaam en toxische stoffen uit onze omgeving verzamelen zich in onze lever (en daarmee ook in onze galwegen). Hierdoor kunnen galproppen ontstaan waardoor galgangetjes verstoppen. Dit kan het voorstadium van galstenen zijn en uiteindelijk leververvuiling. De lever is het belangrijkste orgaan dat ons lichaam ontgift en gezond houdt. Veel ziekten en symptomen komen daarom vaak voort uit een verstoring van de lever- en galfunctie.

Neem contact met ons op om meer te weten over de lever- en galreiniging en een afspraak te maken.

 • Het is belangrijk om de kuur met een hoge darmspoeling af te sluiten
 • Krijg persoonlijk advies van onze experts toegepast op uw situatie
 • Een grondige en effectieve manier om uw systeem te “resetten”
Afspraak maken

Lever- en galreiniging hoe werkt het?

U kunt de lever- en galreiniging kuur zelf thuis uitvoeren, volgens het protocol dat u in de kliniek wordt geadviseerd. Hieronder treft u een omschrijving van het globaal verloop van de kuur. Neem contact met ons op voor meer details:

1) Voorbereiding
Ter voorbereiding drinkt u 6 dagen voor de geplande reiniging een vloeistof met voldoende malonzuur. Dit kan 1 liter appelsap zijn, 240 ml zure kersensap of appelazijn verdund met water. Het malonzuur zorgt ervoor dat de galproppen iets verweken zodat ze tijdens de reiniging makkelijker door de galwegen kunnen bewegen. Beperk de inname van dierlijke eiwitten en zuivelproducten tijdens deze voorbereidingsdagen.

2) De dag van de lever- en galreiniging
Op de dag van de lever- en galreiniging moet u ‘s ochtends en ‘s middags vetvrij eten en geen medicijnen of supplementen innemen (overleg met uw arts als u niet zonder kunt).
Om 14.00 uur begint u met de kuur en eet u niets meer tot na de reiniging. Tijdens de kuur drinkt u een bitterzoutoplossing en olijfolie met grapefruitsap.

3) De volgende dag
De middag na de lever- en galreiniging kunt u langzaam weer beginnen met vast en licht voedsel. Het is aan te raden om te starten met vruchtensap en fruit. Sommige patiënten hebben last van hoofdpijn, misselijkheid of overgeven. Laat in dat geval water 20 minuten koken. Giet het daarna in een fles en doe er een stukje verse gember bij. Tijdens de lever- en galreiniging kunt u hier regelmatig een slokje van nemen.

4) Combineer de kuur met een hoge darmspoeling
Het is zeer aan te raden om op de tweede of derde dag na de lever- en galreiniging een hoge darmspoeling te doen. Dit helpt om achtergebleven galproppen en andere afvalstoffen uit de plooien van de darm te verwijderen. Plan hiervoor minimaal twee weken van tevoren een afspraak in bij onze assistente.

5) Eenmalige herhaling van de kuur
Na de kuur voelt u zich direct fitter. Wel is het heel belangrijk om álle stenen te verwijderen. Een slechts gedeeltelijk gezuiverde lever en galblaas kan namelijk meer ongemak veroorzaken dan een ongezuiverde. Na drie of vier weken moet daarom eenmalig een nieuwe kuur gedaan worden (niet vaker), totdat alle galstenen zijn verdwenen. Ook hierna moet twee of drie dagen na de kuur een hoge darmspoeling gedaan worden.

Galproppen na een lever- en galreiniging
Galproppen na een lever- en galreiniging

Close-up galprop na lever- en galreiniging
Close-up galprop na lever- en galreiniging

Wanneer helpt een lever- en galreiniging?

Problemen in de galblaas ontstaan als de lever toxische gal aanmaakt of overbelast is. Galstenen ontstaan doordat er te veel cholesterol in de galblaas zit. Galstenen kunnen verschillende kleuren hebben, van geel, groen en zwart tot rood of wit. De oudste stenen zijn het donkerst gekleurd, de helderste stenen zijn nieuw.

Een lever- en galreiniging is meestal nodig vanwege een verkeerde voedingswijze. Veel zuurvormend voedsel (zoals vlees, gefrituurd eten, suiker) draagt bij aan een overbelaste lever en galblaas. Er zijn diverse klachten waaraan u kunt merken dat de lever zijn ontgiftingstaak niet meer naar behoren kan uitvoeren:

 • Het ervaren van lichamelijke ongemakken na het eten van vet voedsel
 • Pijnlijke gewrichten of spieren
 • Slaapproblemen
 • Acne
 • Depressie
 • Hoofdpijn
 • Eczeem
 • Waterige ontlasting
 • Allergische reacties
 • Galstenen

Ervaart u één van de bovengenoemde symptomen? Dan kan een lever- en galreiniging de oplossing zijn. Neem contact op met onze kliniek om een afspraak te plannen.

Heeft u last van obstipatie? Dan is een darmspoeling voorafgaand aan de lever- en galreiniging aan te raden. Let op: de kuur mag niet worden gedaan als u acuut ziek of verkouden bent.

Afspraak maken

Welke resultaten kunt u verwachten van een lever- en galreiniging?

De kuur zorgt voor waterige ontlasting en de galstenen en cholesterolkristallen zijn zichtbaar in de ontlasting. De grootte varieert van twee of drie centimeter doorsnede tot een zandkorrel. Na de eerste zuivering gaat de lever beter en efficiënter werken. U voelt de verbetering vaak binnen een paar uur.

Alhoewel de lever-en galreiniging geen middel is om ziekten te genezen, krijgt uw lichaam door de kuur wel weer de mogelijkheid zichzelf te genezen. Met een verbeterde leverfunctie kunnen heel veel klachten aanzienlijk verminderen. Nu uw lichaam de gifstoffen kwijt is, is de kans groot dat u er jonger uit gaat zien en zich jonger voelt.

Kosten lever- en galreiniging

De lever- en gal reiniging kunt u zelf thuis uitvoeren en de kosten zijn enkel de aanschaf van de benodigde ingrediënten die u in elke biologische winkel kunt kopen. Een hoge darmspoeling die wordt aangeraden kost € 125,-.

Alle tarieven