Hyperthermie (o.a. toepasbaar bij kanker)

Als kanker u treft staat uw hele wereld stil en op zijn kop. Naast alle behandelingen die er bestaan wilt u uiteraard het beste voor uw lichaam en de weg naar genezing inslaan. Clinique ImmunoTé biedt u Hyperthermie.

Afspraak maken

Wat is Hyperthermie?

Hyperthermie, oftewel warmtebehandeling, is het behandelen van lichaamsweefsel met warmte. Door middel van een soort microgolven worden plaatselijk lichaamscellen verwarmd tot een temperatuur van 40 tot 45 graden Celsius. Hyperthermie wordt bij verschillende aandoeningen toegepast, waaronder meerdere vormen van kanker.

Hoe werkt Hyperthermie?

Warmtetherapie heeft bij vele kankersoorten een positief effect. Er zijn meerdere soorten Hyperthermie. In Clinique ImmunoTé wordt oncothermie gebruikt. Met speciaal ontwikkelde apparatuur wordt een elektromagnetisch veld opgewekt en worden specifiek de kankercellen verhit.

We leggen de patiënt op een Hyperthermie bed waarin een speciale elektrode is ingebouwd. Een flexibele tegen-elektrode wordt zodanig op het lichaam gelegd, zodat het tumorweefsel tussen beide elektroden ligt.

Bij de behandeling ontstaat een elektromagnetisch veld dat een stroom door het lichaam opwekt. Deze elektromagnetische energie stroomt hoofdzakelijk door de kankercellen, omdat deze een lagere weerstand hebben dan normaal gezond weefsel.

Gezonde cellen worden dus niet verhit, maar de kankercellen heel specifiek wel, waardoor ze verzwakken. De tumor is hierdoor gevoeliger voor anti-kanker behandelingen. Het eigen immuunsysteem wordt tevens gestimuleerd.

Heeft Hyperthermie bijwerkingen?

Lokale Hyperthermie zoals door Clinique ImmunoTé toegepast heeft weinig tot geen bijwerkingen. In enkele gevallen kan de huid plaatselijk rood worden. Deze roodheid verdwijnt korte tijd na de behandeling.

Bij mensen die metalen implantaten of een pacemaker hebben, kan de behandeling over het algemeen niet worden toegepast.

Kosten Hyperthermie

Voor een Hyperthermie behandeling betaalt u € 225,- per uur.

Alle tarieven

Wordt Hyperthermie vergoed?

In enkele specifieke gevallen vergoeden zorgverzekeraars de Hyperthermie behandelingen. Afhankelijk van de soort tumor en uw persoonlijke situatie stellen we samen met de arts vast, hoeveel behandelingen aan te bevelen zijn.

Neem contact op met uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor vergoeding.

Hyperthermie bij kanker

Tumorcellen kunnen de opwarming door Hyperthermie niet goed weerstaan en daardoor beschadigen ze of sterven ze zelfs af. Verschillende studies hebben aangetoond dat de doorbloeding van de tumor verbetert, waardoor standaard behandelingen tegen kanker beter hun weg kunnen vinden naar de tumor(en) en aan kunnen slaan.

De warmtebehandeling stimuleert bovendien het eigen immuunsysteem zodat de kankercellen ook op die manier worden bestreden. Gezond weefsel kan goed tegen deze temperaturen en wordt niet aangetast.

Clinique ImmunoTé biedt plaatselijke Hyperthermie aan met oncothermie apparatuur, een nauwelijks belastende manier om kanker te behandelen.

Wilt u weten of u baat heeft bij Hyperthermie of een afspraak maken? Neem dan contact op via het contactformulier op de website of bel onze assistent.

Afspraak maken

Waarbij kan Hyperthermie worden toegepast?

Hyperthermie kan worden toegepast bij veel soorten solide tumoren en bij uitzaaiingen daarvan. Bij de volgende vormen van kanker is Hyperthermie reeds toegepast met goede resultaten:

 • Borstkanker
 • Melanoom
 • Darmkanker
 • Eierstokkanker
 • Baarmoederhalskanker
 • Lever- en darmkanker
 • Nierkanker
 • Slokdarmkanker
 • Alvleesklierkanker
 • Longkanker
 • Hoofd-en halstumoren

Naast onderzoek in Nederland is er ook internationaal veel onderzoek gaande naar behandeling van andere dan bovenstaande tumoren en niet maligne aandoeningen, waaronder de ziekte van Lyme.

De geschiedenis van Hyperthermie

In het oude Egypte en in het Romeinse rijk behandelde men al tumoren en andere ziektes met warmte. Ook Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, gebruikte warmte om borstkanker succesvol te behandelen.

Het krimpen van de tumor na hoge koorts door infectie is voor het eerst officieel beschreven in 1866 door Dr. Busch. Hij toonde aan dat hoge temperaturen selectief kankercellen doodt en gezonde cellen niet aantast.

Onderzoek naar warmtebehandeling bij kanker

Dr. Coley heeft al in 1891 onderzoek gedaan en kon de 5 jaarsoverleving verhogen van 28% naar 64% bij patiënten met een niet operabele tumor, afhankelijk van de hoogte van de temperatuur die werd bereikt. Een hogere temperatuur zorgde voor een langere overleving. Dat wekte de interesse van artsen om verder onderzoek te doen naar Hyperthermie. De eerste succesvolle wetenschappelijke studies over warmtebehandeling bij kanker zijn in het begin van de 20e eeuw gepubliceerd.

In 1962 ontdekte Dr. Crile Jr. dat een langdurige verhitting van tumorweefsel tot 42-50°C de tumor selectief vernietigt zonder gezond weefsel te beschadigen. Met nieuwe verhittingstechnieken, zoals met elektromagnetische golven, werd de effectiviteit van Thermotherapy door de oncoloog Dr. J. Overgaard bevestigd in 2004 verschillende studies bij 10265 patiënten.

In Nederland wordt Hyperthermie sinds de jaren tachtig toegepast. Sinds 2010 vergoeden zorgverzekeraars Hyperthermie bij enkele vormen van kanker.