Hyperthermie bij kanker
Tumorcellen kunnen de opwarming door Hyperthermie niet goed weerstaan en daardoor beschadigen ze of sterven ze zelfs af. Verschillende studies hebben aangetoond dat de doorbloeding van de tumor verbetert, waardoor standaard behandelingen tegen kanker beter hun weg kunnen vinden naar de tumor(en) en aan kunnen slaan.
De warmtebehandeling stimuleert bovendien het eigen immuunsysteem zodat de kankercellen ook op die manier worden bestreden. Gezond weefsel kan goed tegen deze temperaturen en wordt niet aangetast.
Clinique ImmunoTé biedt plaatselijke Hyperthermie aan met oncothermie apparatuur, een nauwelijks belastende manier om kanker te behandelen.
Wilt u weten of u baat heeft bij Hyperthermie of een afspraak maken? Neem dan contact op via het contactformulier op de website of bel onze assistent.
Waarbij kan Hyperthermie worden toegepast?
Hyperthermie kan worden toegepast bij veel soorten solide tumoren en bij uitzaaiingen daarvan. Bij de volgende vormen van kanker is Hyperthermie reeds toegepast met goede resultaten:
- Borstkanker
- Melanoom
- Darmkanker
- Eierstokkanker
- Baarmoederhalskanker
- Lever- en darmkanker
- Nierkanker
- Slokdarmkanker
- Alvleesklierkanker
- Longkanker
- Hoofd-en halstumoren
Naast onderzoek in Nederland is er ook internationaal veel onderzoek gaande naar behandeling van andere dan bovenstaande tumoren en niet maligne aandoeningen, waaronder de ziekte van Lyme.
De geschiedenis van Hyperthermie
In het oude Egypte en in het Romeinse rijk behandelde men al tumoren en andere ziektes met warmte. Ook Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, gebruikte warmte om borstkanker succesvol te behandelen.
Het krimpen van de tumor na hoge koorts door infectie is voor het eerst officieel beschreven in 1866 door Dr. Busch. Hij toonde aan dat hoge temperaturen selectief kankercellen doodt en gezonde cellen niet aantast.
Onderzoek naar warmtebehandeling bij kanker
Dr. Coley heeft al in 1891 onderzoek gedaan en kon de 5 jaarsoverleving verhogen van 28% naar 64% bij patiënten met een niet operabele tumor, afhankelijk van de hoogte van de temperatuur die werd bereikt. Een hogere temperatuur zorgde voor een langere overleving. Dat wekte de interesse van artsen om verder onderzoek te doen naar Hyperthermie. De eerste succesvolle wetenschappelijke studies over warmtebehandeling bij kanker zijn in het begin van de 20e eeuw gepubliceerd.
In 1962 ontdekte Dr. Crile Jr. dat een langdurige verhitting van tumorweefsel tot 42-50°C de tumor selectief vernietigt zonder gezond weefsel te beschadigen. Met nieuwe verhittingstechnieken, zoals met elektromagnetische golven, werd de effectiviteit van Thermotherapy door de oncoloog Dr. J. Overgaard bevestigd in 2004 verschillende studies bij 10265 patiënten.
In Nederland wordt Hyperthermie sinds de jaren tachtig toegepast. Sinds 2010 vergoeden zorgverzekeraars Hyperthermie bij enkele vormen van kanker.