Obstipatie

Als je last hebt van verstopte darmen is dat niet alleen een ongemakkelijk probleem in je buik. Het heeft invloed op je hele lichaam en vitaliteit. Hieronder leggen we uit wat het met je lichaam doet en waarom enkele colon hydrotherapie behandelingen – ook hoge darmspoelingen genoemd – samen met leefstijlaanpassingen deze klachten langdurig zullen laten verdwijnen.

Wat is verstopping?

Verstopping van de darmen ontstaat als de darmen niet goed hun afvalstoffen kunnen uitscheiden.

De ontlasting blijft meerdere dagen in de darmen zitten en wordt elke dag harder en taaier. Deze taaie ontlasting blijft aan de wanden van de darmen plakken. De aangekoekte laag maakt het moeilijker voor de darmwand op voedingsstoffen op te nemen. Ook wordt de darmwand in zijn bewegingen belemmerd om de voedselbrij door het systeem voort te stuwen.

Darm-bacterien blijven deze dikke maagbrij fermenteren. Dit rottingsproces zorgt voor een ophoping van gifstoffen die op termijn naar bloed en lymfesystemen kunnen lekken en andere gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van verstopping?

Verstopping van de darmen kan meerdere oorzaken hebben. Vaak heeft obstipatie te maken met leefstijl, maar het kan ook door andere zaken komen:

  • Het regelmatig eten van bewerkt voedsel met weinig voedingsstoffen en ontdaan van natuurlijke vezels en levenskracht, maakt ontlasting hard en taai.
  • Eiwitrijke voeding bevat weinig vezels en heeft de neiging om de natuurlijke darmbewegingen te vertragen.
  • Water is erg belangrijk voor een goede stoelgang. De spijsvertering gebruikt veel water om oplosbare voedingsstoffen uit vast voedsel te halen. Water is eveneens nodig om de afvalstoffen die achterblijven in de darmen zacht te maken zodat het makkelijk door de darmen kan bewegen. Als je niet voldoende water drinkt dan wordt de ontlasting hard en kan dat verstopping veroorzaken.
  • Beweging masseert de darmen en stimuleert de voortbeweging van de voedselbrij door de darmen. Een zittende leefstijl kan daarom eveneens een oorzaak zijn van verstopte darmen.
  • De darmfunctie wordt beinvloed door stress. Als er teveel stresshormonen aanwezig zijn in het bloed zullen de darmen minder goed het aangeboden voedsel verteren. Ook de bewegingen van de darm worden minder. Stress of spanning is daardoor vaak (mede-) oorzaak van verstopping.
  • Verstopte darmen kunnen ook worden veroorzaakt door onvoldoende galafscheiding. Allereerst werkt gal als natuurlijk laxeermiddel. Ook ontzuurt en reinigt het de darmen. Als er niet voldoende gal met galzouten wordt afgegeven door de galblaas kan een vette en/of eiwitrijke voedselbrij niet goed verteerd worden als het vanuit de maag de twaalfvingerige darm inkomt. Dit kan de darmen verstoppen en leiden tot een woekering van bacteriën die galzouten afbreken. Door deze verminderde hoeveelheid galzouten wordt vertering en opname van vetten nog verder beperkt. Hierdoor wordt de ontlasting vettig en blijft drijven.
  • Sommige medicijnen, zoals pijnstillers bijvoorbeeld, en moeilijk verteerbare voedingsmiddelen, zoals gluten kunnen eveneens vertopping veroozaken.

Klachten veroorzaakt door verstopte darmen:

Verstopping tast het functioneren van de darmen aan. Gif- en afvalstoffen hopen zich op en er worden niet voldoende voedingsstoffen opgenomen. Beide hebben een negatieve invloed op je weerstand alsook op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hieronder worden enkele klachten vermeld die kunnen worden veroorzaakt door verstoorde darmfunctie:

Lage rugpijn – de ophoping van afvalstoffen in de darmen heeft invloed op de normaal sterke spieren van de opstijgende, dwarse en dalende deel van de dikke darm. Deze helpen het lichaam om een goede houding te handhaven, maar worden zwakker als darmen verstopt zijn. Het darmstelsel zit op verschillende punten vast aan de ruggegraat. Als er te veel afvalstoffen zijn opgehoopt zorgt het gewicht daarvan dat de ruggegraat naar voren wordt getrokken. Het lichaamsgewicht wordt dan anders verdeeld en er kunnen stress punten ontstaan in de onderrug die pijn veroorzaken.

Huidproblemen – Als de darmen niet meer goed kunnen ontgiften schieten andere organen te hulp. Gifstoffen worden dan op andere manieren ‘opgeruimd’ en de huid gaat meehelpen om gif- en afvalstoffen uit te scheiden. Bij een overdaad aan deze stoffen slaat het lichaam deze in het bindweefsel onder de huid op. Als dat vol zit gaat de huid slecht functioneren en veroorzaakt klachten.

Opgeblazen gevoel – Bacteriën fermenteren het voedsel in de darmen en daar komen gassen bij vrij. Die gassen stimuleren en vergemakkelijken de voortbeweging van de voedselbrij door het darmkanaal. Als ontlasting lang in de dikke darm verblijft kunnen deze gassen gevangen worden in de taaie brij die zich in de darmen bevindt. Dit zorgt dat de darmen opzwellen en geeft een opgeblazen gevoel.

Darmontstekingen – Onvoldoende verteerd voedsel in de darmen wordt gefermenteerd en dat trekt grote hoeveelheden bacteriën aan die het process van ontbinding helpen versnellen. Hierbij komen giftige stoffen vrij die het slijmvlies van de darm irriteren en ontstekingen kunnen veroorzaken. Wanneer deze ontstekingen de darmwand aantasten kunnen bacteriën de diepere weefsels binnendringen waar ze allerlei klachten kunnen veroorzaken, waaronder het prikkelbaar darm syndroom.

Vermoeidheid – Als er te lang teveel gif-en afvalstoffen in de darm zitten kan de darmwand zijn beschermende functie minder goed uitoefenen. Dan kunnen deze toxinen naar het bloed lekken. Dat veroorzaakt vaak vermoeidheid en een sloom gevoel.

Vatbaar voor verkoudheden en griep – De lichaamsweerstand tegen allerlei ziektes – de immuniteit –  wordt voor een groot deel bepaald door je darmen. Als de darmfunctie is verstoord kun je niet meer voldoende voedingsstoffen opnemen. Ook lekken gifstoffen naar de bloed- en lymfesystemen. Het immuunsysteem vermindert hierdoor en kan zich minder goed verdedigen bij bacteriële of virale infecties.

Winderigheid – De taaie voedselbrij in de darmen bevat veel bacteriën die bij het verteren van het voedsel gassen produceren. Bij een overmatige productie van deze hoeveelheden gas gaat deze door het darmkanaal bewegen en proberen te ontsnappen. Dit kan een rommelige buik veroorzaken, winderigheid en soms buikpijn als gasbellen vast komen te zitten in de darmen.

Diverticulitis – In een ongezonde darmomgeving vormen slijm, gifstoffen en ontlasting een taaie brij die aan de darmwanden blijft plakken. Als er teveel van deze voedselbrij te lang in de darmen opgeslagen moet worden verliezen de darmen langzaam hun natuurlijke vorm. Er kunnen uitstulpingen aan de darm ontstaan gevuld met afvalstoffen die kunnen gaan ontsteken.

Lekkende darm – Als er te lang teveel ontstekingen zijn in de darm wordt de beschermende functie van de darmwand aangetast. Bacteriën en gifstoffen kunnen dan de darmwand passeren en komen in de bloed en lymfe circulatie terecht waardoor er klachten kunnen ontstaan in de rest van het lichaam, zoals hoofdpijn, sloomheid, huiduitslag, gewrichtsklachten en een verstoord immuunsysteem.